EuropaWintersport

Hoe kies je een bestemming voor een skivakantie met kinderen?

tips-wintersport-met-kinderen

Onlangs was het zover de wintersport 2019/2020 moest al weer geboekt worden in verband met de schoolvakanties. Wanneer je met kleine kinderen op wintersport wilt, is het selecteren van het juiste gebied niet altijd even makkelijk. We gaan sinds Sam 3 maanden oud was op wintersport en hebben inmiddels wat tips verzameld!

Tip 1: Een gebied met veel blauwe pistes

Het is handig als er een aantal blauwe pistes zijn waar je samen met je kids vanaf kan skiën. Ik vind het zelf lekker om brede familie pistes te hebben. Die zijn in Frankrijk makkelijker te vinden dan in Oostenrijk ;-). Dus let op het aantal kilometers aan blauwe pistes, maar kijk ook hoe deze te bereiken zijn. Tijdens onze laatste wintersport moesten we bijvoorbeeld over een smal blauw paadje om de brede blauwe pistes te bereiken, maar door de hevige sneeuwval en wind was dat veel te gevaarlijk (de skileraren durfden het zelfs niet aan). Daardoor konden we uiteindelijk niet samen met onze dochter van de berg af.

Tip 2: Niet te groot skigebied

Je kan kiezen voor een heel groot gebied, maar je kunt waarschijnlijk geen tochten maken of je moet met een grotere groep mensen op vakantie gaan (die je kinderen ook kunnen opvangen). De lessen van de kinderen duren over het algemeen 4 uur verdeeld over 2 blokken van 2 uur met een lunchpauze daartussen. Als je kind mee luncht heb je op zich wel een uurtje of 5, dus dan is een tocht mogelijk. Maar ook dan als je kind geen zin meer heeft of is gevallen dan wordt je door de skischool gebeld en vriendelijk verzocht het kind op te halen. Dat is lastig als je dan nog 2 uur moet skiën. Dus mijn advies is zeker met jongere kinderen ga voor een wat kleiner gebied of blijf in de buurt als je een groter gebied hebt gekozen.

Ben je net zoals wij gebonden aan schoolvakanties? Dan kan het zijn dat een groter gebied wel meer mogelijkheden biedt voor het spreiden van de drukte en je daarmee geen of minder rijen hebt bij de liften. Dat kan dus een reden zijn om te kiezen voor een net wat groter gebied. Wij gaan zelf dit jaar in de kerstvakantie naar Kappl wat 40 kilometer piste heeft, dus we zijn erg benieuwd hoe druk het dan zal zijn.

Tip 3: Kijk of er gratis skipassen of kortingen voor kinderen zijn

In veel gebieden zijn skipassen voor kinderen tot een bepaalde leeftijd gratis. Over het algemeen is dat 5 of 6 jaar. Er zijn ook enkele gebieden die gratis passen aanbieden voor oudere kinderen. Deze gebieden zijn erg interessant aangezien een skivakantie sowieso al relatief duur is.

Gratis of met korting skiën voor kinderen in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn er veel gebieden die kortingen aanbieden voor kinderen of speciale kinderweken hebben waarbij je tegen leuke prijzen ook kortingen krijgt op lessen. Heel veel gebieden hebben rondom pasen ook een aanbod waarbij kinderen gratis skiën als er een betalende ouder is. Hieronder licht ik een aantal gebieden uit.

Stubaital
Kinderen onder de 10 jaar skiën gratis wanneer er een betalende ouder is.

Arlberg (Lech, Oberlech, Zürs, Warth, Schröcken, St. Anton, St. Christoph, Stuben, Sonnenkopf und Pettneu)
Kinderen van het geboortejaar 2012 of jongerr ontvangen een Schneemann seizoenskaart voor 10 euro. Daarna gaat de prijs voor het Kinder of Jugend tarief als snel een stukkie omhoog.

Weißsee Gletscherwelt
Twee kinderen tot twaalf jaar skiën gratis onder begeleiding van betalende ouders.

Hockkössen
Kinderen tot 10 jaar kunnen wanneer begeleid door een betalende ouder een Schneemannkaart kopen voor 3 euro per dag.

Het Oostenrijkse bureau van Toerisme heeft een volledig overzicht op haar website staan van kortingen of gratis skipassen per regio. Dus neem daar vooral ook een kijkje!

Gratis of met korting skiën voor kinderen in Frankrijk

In Frankrijk kon ik niet zoveel aanbiedingen vinden. Aan het eind van het seizoen waren er vorig jaar wel wat aanbiedingen bijvoorbeeld in Les Arcs waar kinderen in een bepaalde week gratis konden skiën.

Tip 4: Kies een centraal gelegen hotel of appartement

Heb je een baby of peuter? Dan is het handig om dicht bij de liften en de kinderopvang te zitten. In de ochtend zit je anders met je eigen ski-materialen, die van een kind, een slee met luiertas etc die je door het hele dorp moet slepen. Ik kan je vertellen dat is een heel vermoeiend begin van je dag ;-). Uiteraard kan je als je wat verder weg zit met de auto gaan en spullen in een ski-locker opbergen. Maar het meest relaxed is toch wel een wat centrale ligging. Een appartement dicht bij de ski-bus opstap is ook een optie maar dan moet die skibus wel regelmatig gaan.

Een verblijf met kinderopvang erbij is helemaal ideaal. Lees meer over onze ervaring met de all-in wintersport in Flachau!

Een voorbeeld van een appartement met een centrale ligging ten op zichte van skischool, lift en opvang is Appartement Voithofer. Lees ook over onze ervaringen in dit appartement in Königsleiten.

Tip 5: Check of er kinderopvang is voor de leeftijd van jouw kind

Het vinden van kinderopvang is niet altijd makkelijk. Veel van de opvanglocaties willen alleen zindelijke kinderen opvangen en geen verantwoordelijkheid voor baby’s, het geven van melk etc. Vóór het boeken van je vakantie moet je dus duidelijk hebben dat er een opvang is waar je terecht kan, anders komt er niets terecht van je eigen ski-plannen.

Wij hebben zelf ervaring met de volgende locaties (allen spraken geen Nederlands):

 • Kinderopvang Flachau
  In hotel Felsenhof heb je opvang voor je kinderen vanaf 1 jaar in het hotel. Van zondag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 dit is inbegrepen bij je all-in prijs voor je verblijf. Ook heb je 2 keer avondopvang zodat de ouders samen kunnen dineren!
 • Kinderopvang Lech
  In Oberlech en Zurs kunnen kinderen vanaf 2 jaar terecht in Spiel-Kinder klasjes, wat naast het buitenspelen ook opvang biedt. In Lech zelf kunnen kinderen van 3 jaar terecht in een Ski-kinder klasje.
 • Kinderopvang Königsleiten
  In Königsleiten heeft onze dochter in de Bären camp kinderopvang gezeten. Hier vangen ze kinderen vanaf 6 maanden op.
 • Kinderopvang Käppl
  In Käppl gaat onze jongste dochter van 3,5 jaar in de ochtend naar een ski-club waar ze de eerste oefeningen op de ski doet. Om 12 uur brengen we haar dan naar de opvang in de Sunny Mountain. Omdat wij een accommodatie hebben die een samenwerkingsverband heeft met Sunny Mountain, is de opvang voor haar gratis. De opvang is toegankelijk voor kinderen van 3 jaar en kost anders 17 euro per dag.

Ik ben in mijn zoektocht ook nog andere opties tegengekomen:

 • Damuls-Mellau-Faschina
  Je kan hier terecht met kinderen vanaf 1 of 2 jaar afhankelijk van het dorp waar je zit, soms is het zelfs helemaal gratis. Ik kon alleen geen accomodaties vinden in dit gebied in onze vakantieweek, vandaar dat deze voor ons dit jaar is afgevallen.
 • Feldberg
  Bij het hotel Feldberger Hof kan je ook kiezen voor een all-in concept met een uitgebreide kinderopvang in het hotel. Het hotel zelf grenst aan de piste.
 • Gerlos
  In Gerlos kan je bij Michi’s Skischule terecht voor opvang van kinderen vanaf 1 jaar dat is bij de Isskogel lift. Tui/Arke geeft aan in dezelfde opvang ook een Nederlandstalige eigen Arke begeleidster te hebben.

Tip 6: Check of de skischool een geschikt aanbod heeft voor jouw kind

Hieronder staan een aantal factoren waar ik op let om te bepalen of er een geschikte skischool is voor mijn kinderen:

 • Nederlands sprekende leraren
  Ik vind het prettig om voor de ski-lessen van mijn dochters een Nederlands sprekende leraar te hebben. Ik check dus altijd voor ik een accommodatie ga boeken of de skischool in het dorp Nederlandse leraren heeft, anders valt deze af.
 • Leeftijdsgrens
  Veel skischolen geven pas les vanaf 4 jaar, dus je moet altijd even op de vanaf leeftijd letten. Wij willen onze dochter van 3 jaar ook al mee laten doen met de ski-pret, dus hebben specifiek gekozen voor een gebied waar ze kinderen vanaf 3 jaar een halve dag al speelsgewijs in aanraking brengen met skiën.
 • Lestijden
  Het is gebruikelijk dat de kinderen 4 uur per dag lessen. In de ochtend 2 uur en na de lunch ook weer 2 uur. Er zijn echter gebieden waar kinderen van 4 jaar maar een halve dag kunnen lessen, waar ze vanaf bijvoorbeeld 5 jaar pas een hele dag kunnen skiën. Als jij verwacht dat jouw kind een hele dag wel aankan, ook iets om mee te nemen in je selectie van je skischool en dus je wintersportvakantie.

Meer lezen over wintersport met kinderen?

Bekijk dan ook onze artikelen over een wintersport met kinderen in Lech, Königsleiten en Flachau.

Anouk
Anouk
Ik ben Anouk Roefs in het dagelijks leven freelance marketeer en product owner. Daarnaast beheer ik samen met mijn gezin dit blog Roefjes on Tour om onze ervaringen over reizen en uitstapjes met anderen te delen.
Roefjes on tour
Laat een reactie achter