Europa

Onze tip voor Denemarken: Møns Klint

Het meest indrukwekkende stukje Denemarken tijdens onze laatste trip was toch wel Møns Klint. Dit zijn fantastisch mooie krijtrotsen. Ze liggen op het eiland Møn aan de Oostzee. Het bezichtigen van de rotsen is prima te doen met kinderen in alle leeftijdscategorieën.

Er is een bezoekerscentrum aangelegd voor Møns klint en de geologische ontdekkingen. Je kan er een rondleiding boeken en meer informatie vinden over wandelingen die je kan maken in dit gebied.

Wat een schitterend uitzicht heb je hier, maar ook de zee met al zijn azuurblauwe en groene tinten is zeker de moeite waard. Ondanks het aanwezige informatiecentrum voelt het niet heel erg toeristisch aan. Er wordt bijvoorbeeld geen entreegeld gevraagd, je betaalt alleen een parkeerticket à 5 euro. Je ziet hier voornamelijk Deense “toeristen”.

Uitzicht bovenaan Mons Klint

Een must afdalen van de trappen!

Na het prachtige uitzicht weet je zeker dat je moet gaan afdalen van de langste trap van Denemarken naar het strandje om vanaf daar te genieten van de enorme kliffen. Het is een enorm lange trap met bijna 500 treden met gelukkig tussenplateus en bankjes om te rusten. Op onze weg naar beneden zijn we talloze hijgende en puffende mensen tegengekomen die de klim weer omhoog maakte. Dit zegt iets over de trap, maar ook over de conditie van de mensen ;-). Onze kids van 2 en 5 zijn zelfstandig (aan het handje) naar beneden gelopen en hadden nog genoeg energie om beneden op het strand met krijtresten te spelen. De krijtresten komen van de enorme krijtsteen kliffen.

Beneden aangekomen zie je ook diverse waterstroompjes die vanuit het mos door het bos gefilterd en in een constante stroom naar beneden komen. Lekker door de natuur gefilterd fris water! Vanaf het strand kun je genieten van geweldige uitzichten en kun je langs de kliffen lopen. In de kliffen zie je de verschillende steenlagen van de (pre-)historie terug.

Uitzicht vanaf het strand kliffen Møn

Na een pittige klim terug naar boven vind je daar een lekker terrasje bij het bezoekerscentrum. Prima prijzen voor Deense begrippen voor 50 euro hadden we met 4 volwassenen en 2 kids toch een drankje en een snackje. De kids vermaken zich hier in de speeltuin met grote Dino Eieren.

Zowel jijzelf als je auto komen overigens niet ongeschonden uit dit tripje. Onze schoenen en kleding zaten onder het krijt. En de auto deed redelijk wat stof opwaaien op de onverharde zandwegen dus die was ook aardig zwart. Een tip is dus wel om niet je nieuwste outfit aan te trekken als je de kliffen gaat bezoeken!

Møns klint met de boot

Het is ook mogelijk om een 2-uur durende boottocht met de zeilboot Discovery te nemen om de kliffen goed te kunnen bekijken vanaf het water. Het was voor ons niet zo’n ideaal plan met onze dochter van 2 die nog niet heel veel rust heeft. Maar het lijkt ons een leuke optie.

Kosten: Kinderen tot en met 2 jaar gratis, kinderen 3-11 jaar 90 DKK (+/- 12 euro) en iedereen ouder dan 11 jaar 175 DKK (+/- 24 euro).

Meer over Denemarken?

Lees ook ons artikel over de Do’s en Don’ts in Kopenhagen en ons verblijf in Vaeggerløse.

Anouk
Anouk
Ik ben Anouk Roefs in het dagelijks leven freelance marketeer en product owner. Daarnaast beheer ik samen met mijn gezin dit blog Roefjes on Tour om onze ervaringen over reizen en uitstapjes met anderen te delen.
Roefjes on tour
Laat een reactie achter